borkostolas rado pince pecsi villanyi pince pinceszet

A borról

Először általánosságban, mi a bor? Aki még életében nem találkozott az "igazival", annak számára alkoholos ital, főleg az alkoholt hangsúlyozva. Akinek volt szerencséje részesülni néhányszor abban a varázslatban, csodában, igazi élményben, amit egy, a megfelelő helyen és időben elfogyasztott BOR- csupa nagybetűvel - jelent, az tudja, hogy itt egészen másról, sokkal többről van szó.

Az alkohol csak egy, bár nem jelentéktelen összetevője ennek az italnak. Sokkal fontosabb az a több évezredes kultúra, ami egy csillogó-villogó, illatozó pohár borból sugárzik. A bor kultúrtörténete, az emberiség kultúrtörténete.

Ha hagyjuk, akkor a bor szinte az összes érzékszervünkre hat:
a hallásunkra, amikor kitöltjük egy szép üvegpohárba, élvezhetjük azt a kellemes csobogást, ahogy a bor a palackból a pohárba kerül.
a látásunkra, ahogy a fény felé fordítjuk a borral félig töltött, talpas poharunkat, azt a sziporkázást, csillogást, ahogy a fényt megtöri a pohárban lévő bor.
a szaglásunkra, ahogy a szánkhoz közelítve megforgatjuk, megtáncoltatjuk a bort a pohárban, élvezhetjük azokat a friss, üde parfümös illatokat, melyek a bornak jellemzői.
és végül, ha a szánkba veszünk egy kortyot ebből a nemes italból, érezhetjük azt az íz-zamat kavalkádot, amit a szőlő és a belőle készült bor termelője számunkra a palackba zárt.
A mi weboldalunk is használ cookie-kat a kellemesebb felhasználói élmény biztosítása érdekében. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulását adja a cookie-k alkalmazásához.
További információk