cirfandli radó pince pécsi villányi pince pincészet bor bortermelő

A Cirfandliról

Cirfandli hasonnevei: Magyar elnevezésnek (Crfandli) megfelelő idegen nyelvű (Zierfandler) nevein kívül hazánkban leginkább Cirifai, Ausztriában Rotreifler, Spätrot, Szlovéniában Zerjavina néven is ismerik.
NEM azonos a Kaliforniában ismert és elterjedt, valószínűleg Haraszty Ágoston, a „kaliforniai szőlőtermesztés atyja” által bevitt Zinfandel nevű vörösborszőlő-fajtával.

A fajta:

Occidentalis. Közép kései érésű, termőképessége közepes, de terméskorlátozással (maximum 1-1,3 kg/tőke) és egy termőegyensúly beállítással biztonságosan terem. Igényes fajta, szinte mindenre érzékeny, a szárazságot alig tűri, viszont bogyói száraz meleg időjárás esetén, a vékony bogyóhéjnak köszönhetően töppednek. Rothadásra kifejezetten érzékeny, emiatt ritkán előfordulhat aszúsodás is, ha ennek kedvez az időjárás.
 

Származás:

A legfrissebb kutatások szerint a Piros veltelíni és a Piros tramini fajták természetes kereszteződéséből jött létre. Az 1800-as évek közepén, második felében a Pécsi Káptalan telepítette erre a borvidékre Ausztriából, Gumpoldskirchenből. Azzal a céllal, hogy természetes édes bort tudjanak termelni. Itt Pécsen megtalálta a helyét, az éghajlat és a talaj kedvező számára, érdekesség, de vélhetően nem véletlen, hogy bár jóval északabbra van, mégis Gumpoldskirchen is gyakorlatilag ugyanolyan talaj és klimatikus adottságokkal rendelkezik, mint Pécs.
 

Bora:

Korábban valószínűleg bakművelésben művelték, közel a földhöz, ezért magas cukorfokot értek el, fürtjei jó évjáratban betöppedtek, (kisebb mértékben) aszúsodtak, így a bora maradék cukorral vált híressé, így terjedt el. Jelenleg minden kategóriában termelik a száraztól az édesig. Nem évjáratos, friss bora jellegzetesen fűszeres, száraz virágcsokorra emlékeztető illatú, zamatos, vastag, telt és hosszú ízű bor. Kiváló évjáratban, vagy átlagos évjáratban, de hosszabb palackos érlelés után aszalt gyümölcs, elsősorban aszalt kajszi, vagy kajszi lekvár illatú. A szakkönyvek szerint bora évjárattól függően változatos minőségű és gyenge évjáratban gyenge bort ad. Ez a mi tapasztalataink szerint nem teljesen igaz. Az évjáratfüggőség igaz, de gyengébb évjáratban sem ad gyenge minőségű bort, inkább azt lehet mondani, hogy más, könnyedebb karakterű bort ad. Itt kerül előtérbe a terméskorlátozás, és a korszerű borász-szaktudás.
A mi weboldalunk is használ cookie-kat a kellemesebb felhasználói élmény biztosítása érdekében. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulását adja a cookie-k alkalmazásához.
További információk