borok fehérbor vörösbor siller radó pince pécsi villányi BOR

A RADÓ Pince a legeredményesebb termelő

A Pécs Vidéke Hegyközség 2018. március 28-án rendezte meg – Gyümölcsoltó Boldogasszony napi – hagyományos borversenyét Pécsett, a Kalamáris Borbisztróban. A versenyre nevezett minták száma, az elmúlt évekhez és a hegyközség méretéhez képest kiemelkedően magas volt: 25 termelő 82 bormintával nevezett. Ebből fehérbor: 38 db, rozé és sillerbor: 13 db, vörösbor: 31 db. A RADÓ Pince 5 borral indult, amellyek 4 arany és 1 ezüstérmet szereztek.

rado-pinceszet-pince-bor-pecs-dijak-3
rado-pinceszet-pince-bor-pecs-dijak-2
rado-pinceszet-pince-bor-pecs-dijak-5
rado-pinceszet-pince-bor-pecs-dijak-4
rado-pinceszet-pince-bor-pecs-dijak-1

A verseny szabályzatának megfelelően, a bíráló bizottságban nem vehetett részt olyan borász, vagy termelő, aki borait indította a versenyen. Így a bizottságok helyi szakértőkből, szakújságírókból, szomszédos borvidékek borászaiból álltak össze.
Csepeli Zoltánné, borászati szaktanácsadó, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egykori főborásza
Fekete Péter, nyugalmazott NÉBIH borászati szakfelügyelő
Győrffy Zoltán, szakújságíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője
Gódor Attila a Tiwckel borászat főborásza, szekszárdi borász
Hága Balázs, borászati szaktanácsadó, korábban Új-Zélandi majd Villányi pincészetek főborásza.
Bakó Attila, a Pécsi Hegyközség hegybírója
A bírálat módja 20 pontos „jutalmazó” rendszer, melyben a bírák a borok értékeit tartják szem előtt, azokat jutalmazzák és nem a hibáit keresik. Szintén a borok pozitív tulajdonságait helyezi előtérbe, hogy a zsűri tagok egymástól függetlenül, véleményükkel a többieket nem befolyásolva végezték a munkájukat. Illetve szervezők szándéka szerint, a boroknak egyenlő esélyt biztosító, úgynevezett vakkóstolón értékelték a borokat, miszerint a pohárba került boron kívül, semmilyen egyéb információt nem közöltek a szakértőkkel, a fajtát sem és egyes eseteket leszámítva az évjáratot sem.
Mivel többségében 2017-es borokat neveztek a termelők, ezért lehetőség van egyfajta évjárat értékelésre is. Az arany- és ezüstérmek számának alakulása mutatja, hogy jó évjárat volt a tavalyi.

Ponthatárok:
16,51 – 17,50 Bronzérem
17,51 – 18,50 Ezüstérem
18, 51 – 20,00 Aranyérem

Boraink eredménye:
RADÓ Pince Zweigelt Rozé 2017: 18,80
RADÓ Pince Zöldveltelini 2017: 18,47
RADÓ Pince Merlot 2015: 18,60
RADÓ Pince Fehér Cucée 2017: 18,60
RADÓ Pince Cirfandli 2016: 18,60

A legeredményesebb termelő a Pécs M. J. Város Polgármesteri Hivatala által felajánlott vándorserlegét a RADÓ Pincészet nyerte el, 4 arany- és 1 ezüstérmes borával.

Pécs, 2018. 04. 01.
Radó András, Borász, RADÓ Pince
 
Vissza az újdonságokhoz
A mi weboldalunk is használ cookie-kat a kellemesebb felhasználói élmény biztosítása érdekében. Az “Értem” gomb megnyomásával hozzájárulását adja a cookie-k alkalmazásához.
További információk